Prof. Dr. Lerna K. Yanık
Kadir Has Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Proje Yürütücüsü
Prof. Dr. Lerna K. Yanık
Kadir Has Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Proje Yürütücüsü
Lerna K. Yanık, lisans derecesini siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanında Boğaziçi Ünviersitesi’nden, doktora derecesini de siyasal bilimler dalında Georgetown Üniversitesi’nden almıştır. Yanık’ın çalışmaları uluslararası ilişkiler alanı olmakla birlikte Türkiye özelinde uluslararası siyasette yer ve zaman siyaseti, eleştirel jeopolitik, siyasal coğrafya ve siyaset ve kültür alanındaki çalışmaları birçok uluslararası dergi ve kitap bölümlerinde yayınlanmıştır. 2009-2012 yılları arasında “Türkiye’yi Konumlandırmak: Türk Dış Politikasında Konum, Kimlik ve Uluslararası İşlev Bağlarını Çözümlemek” isimli TÜBİTAK projesini tamamlamıştır. Uzmanlık alanlarından biri de uluslararası ilişkilerde devletlerin uluslararası sistemde sosyalizasyonudur. Bu uzmanlık alanıyla projenin ayaklarından biri olan toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı normlarının bir siyasa ve norm olarak uluslararasından yerele yayılımı konusunun teorik ve kavramsal olarak proje özelinde sorunsallaştırılmasına katkıda bulunacaktır.
Prof. Dr. Dilek Cindoğlu
Araştırmacı
Prof. Dr. Dilek Cindoğlu
Araştırmacı
Dilek Cindoğlu, lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra, doktorasını SUNY Buffalo, Üniversitesi Sosyoloji programından almıştır. Cindoğlu’nun siyasal katılım, göç, sağlık ve toplumsal cinsiyet alanlarındaki çalışmaları birçok uluslararası dergi ve kitap bölümlerinde yayınlanmıştır. Ulusal (TÜBİTAK, KSSGM, AAK) ve uluslararası (IDRC, Ford Foundation, Dünya Bankası, ILO, Avrupa Birliği) kaynaklar tarafından desteklenen birçok projede danışman olarak çalıştı. Cindoğlu, birçok TÜBİTAK projesini başarı ile bitirmiş bir araştırmacıdır. Özellikle “Yerel Siyasette Toplumsal Cinsiyet” (2009-2011), “Siyasi Zihniyette Toplumsal Cinsiyet: 23. Dönem TBMM vekilleri ve Kadın Erkek Eşitliği Meselesi” (2008-2009), “AB Sürecinde Yükselen Demokrasi Anlayışının Derinlemesine Analizi” (2006), “AB Parlamenterlerinin Türkiye’nin Demokratikleşme Meselesine Bakışları (2006)” çalışmalarını yürütmüştür.
Prof. Dr. H. Murat Güvenç
Araştırmacı
Prof. Dr. H. Murat Güvenç
Araştırmacı
H. Murat Güvenç lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge planlama Alanında aldı. Metropol içi sanayi peyzajlarına ilişkin doktora tezi ODTÜ M. Parlar Vakfı tez ödülüne layık görüldü. Kent modelleri, şehir, sanayi ve seçim coğrafyası ve kurum tarihi konusunda yayımlanmış makale ve eserleri vardır. 2005 yılında Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek lisans programının kuruluşunda görev aldı. 2007-2010 yılları arasında Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevinde bulundu. Avrupa Kültür Başkenti İstanbul Programı kapsamında açılan, İstanbul 1910-2010 sergisinin sosyal ekonomik yapı küratörlüğünü yaptı. 20. yy başında Istanbul‘un sosyal coğrafyası, ve 1980 sonrası Türkiye İç göç süreçlerine ilişkin iki TÜBİTAK projesi yönetmiştir. İstanbul kentsel bölgesinin oluşumuna ilişkin bir üçüncü TÜBİTAK projesini tamamlanmak üzeredir. Veri madenciliği ve görselleştirme alanında çalışan Güvenç bu yöntemlerle üretilmiş ilk seçim atlasının eş yazarıdır. 2014 yılından bu yana Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezini yöneten Prof. Güvenç, İstanbuİ, İzmir Gaziantep ve Ankara Metropoliten alanlarında toplumsal ekonomik ve demografik farklılaşmayı sergileyen kentsel veri platformları hazırlamıştır. Gözetimsiz makine öğrenme modelleriyle üretilen bu kentsel veri platformlarına (urban data dash boards) harita.kent95.org ve morharitam.ankara.bel.tr web adreslerinden erişilebilmektedir. Bu proje kapsamında Kırılganlık(LAR) Analizini ve bu paketin çalışmalarından olan KIRILGANLIK(LAR) haritasının gerçekleştirilmesi ile görevlidir.
Dr. Öğr. Gör. Nazan Baechler
Araştırmacı
Dr. Öğr. Gör. Nazan Baechler
Araştırmacı
Nazan Baechler lisans ve yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi tamamladıktan sonra Paris IV Rene Descartes Üniversitesinde sosyal bilimler yüksek lisans ve sosyoloji-demografi doktorasını yapmıştır. Doktora tezi 1999 Marmara depremi örneğinde deprem riski zarar görebilirlik analizi üzerine olup Değirmendere’de depremden birinci derecede etkilenen 40 aile üzerinde 3 yıl süren nicel ve niteliksel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bir saha çalışmasına dayanmaktadır. 1992-2005 yılları arasında uluslararası insani yardım organizasyonlarında başta Bosna ve Kosova savaşı olmak üzere sahada acil durum organizasyonu, ihtiyaç analizi, kırılgan grup iyileştirme faaliyetlerinde aktif proje sorumlusu olarak çalışmıştır. 1999’dan bu yana ise risk yönetimi ve afete hazırlık, itfaiye teşkilatları için acil durum operasyonel etkinlik ve eğitmen eğitimi alanlarında sayısız uluslararası programda proje sorumlusu olarak bulunmuştur. MERP’de (Marmara Earthquake Rehabilitation Program), teknik danışman ve proje değerlendirici (2004-2005), Orman itfaiyesi yangın müdahale ve önleme eğitmen eğitimi (TAYEV, Sınır Tanımayan İtfaiyeciler (Fransa), Orman Genel Müdürlüğü proje ortaklığı) 2001, Kocaeli Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığı personel yangın önleme ve müdahale eğitmen eğitimi, sivil halk katılımı ve gönüllü itfaiyecilik (2002-2005) bu projelerden birkaçıdır. Sahada deneyimi ile akademik çalışmalarını çok disiplinli bir yaklaşımla yürüten araştırmacının risk kültürü ve zarar görebilirlik, afet yönetiminde halk katılımı ve risk iletişimi, afete dirençli toplum konularında makaleleri, bilimsel etkinlilerde yaptığı sunumlar bulunmaktadır. Araştırmacı özellikle deprem riski kırılganlık analizi, kırılgan grupların afete dirençliliklerin arttırılmasında ihtiyaçlarının belirlenmesi ve ihtiyaçlara göre farklılaştırılmış risk iletişiminin nasıl yapılacağı konusundaki afet deneyim ve bilgisiyle birlikte, önerilen bu projede iyi uygulamaların analizinden sorumludur. Ayrıca sahada yürütülen birçok deprem afet risk yönetimi ile ilgili yer aldığı projelerdeki hem mahalli idareler hem merkezi idare kamu kurumları hem de sivil toplum kurumlarının afet risk yönetimine ilişkin görev ve sorumlulukları organizasyon yapıları ve sahada görev ve hizmetlerin etkin yapılmasında karşılaşılan zorluklara ilişkin bilgi ve deneyim birikimiyle projenin çıktısında sunulan rapor ve el kitapçığındaki çözüm önerilerine katkı sağlayacaktır.
Dr. Öğr. Gör. Sercan Pekel
Araştırmacı
Dr. Öğr. Gör. Sercan Pekel
Araştırmacı
Lisans ve Yüksek Lisans derecelerini Uluslararası İlişkiler alanında tamamlayan Sercan Pekel, devletlerarası çatışma ve iş birliği tahmini üzerine yazdığı tezi ile 2022 yılında Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı'nda doktor unvanı almıştır. Halen İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde Dr. Araştırma Görevlisi olarak görev yapmakta ve akademik çalışmalarını, uluslararası ilişkilerde nicel ve nitel analiz metotları, veri-seti üretimi ve analizi alanlarında sürdürmektedir.
Dr. Fulya Hisarlıoğlu
Doktora Sonrası Bursiyer
Dr. Fulya Hisarlıoğlu
Doktora Sonrası Bursiyer
Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlayan Hisarlıoğlu, 2015 senesinde Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden bütünleşik doktora derecesini almıştır. Doktora tezinde Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik süreci bağlamında Kıbrıs Politikasında değişim ve devamlılık unsurlarını anlamaya çalışmıştır. Türk Dış Politika’sında kimlik, kültür, değerler değişimi gibi konularda çalışmaları olan Hisarlıoğlu, özellikle dış politika-iç politika geçirgenliği alanında akademik çalışmalarını yürütmektedir. Hisarlıoğlu, Uluslararası İlişkiler, International Studies Review, Geopolitics gibi SSCI dergilerde makaleler yayınlamış, seçkin ulusal ve uluslararası yayın evlerinden çıkan derleme kitap projelerinde yer almıştır. 2022 senesinde, Birsen Erdoğan ile Palgrave Macmillan tarafından basılan “Critical Readings of Turkish Foreign Policy” adlı kitabı derleyen Hisarlıoğlu, akademik çalışmalarına halen Kadir Has Üniversitesi’nde devam etmektedir. Proje kapsamında uzman mülakatlarının düzenlenmesi, makale yazımı ve proje çıktılarının raporlanmasından sorumlu doktora sonrası bursiyeri olarak görev yapmaktadır.
Emek Aydın
Doktora Bursiyeri
Emek Aydın
Doktora Bursiyeri
Doğuş Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden 2014 yılında, Psikoloji Bölümü'nden 2015 yılında çift anadal programı ile tam burslu olarak mezun oldu. Yüksek lisans eğitimine 2014 yılında İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı'nda başladı. "Kadının Özne Olma Sürecine Dair Bir Okuma: Simone De Beauvoir Kadın Doğulmaz Kadın Olunur" başlıklı tezini başarıyla savunarak 2017 yılında mezun oldu. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev aldı ve ulusal/uluslararası projelere toplumsal cinsiyet danışmanlığı verdi. Halen, 2020 yılında başladığı Kadir Has Üniversitesi Kadın Çalışmaları doktora programında deprem ve kadın odaklı çalışmalarına araştırmacı olarak devam etmektedir. Göç, afetler, sivil toplum ve toplumsal cinsiyet başlıca ilgi alanlarıdır
Gonca Şahin
Doktora Bursiyeri
Gonca Şahin
Doktora Bursiyeri
Lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladı. İlk yüksek lisans derecesini Sabancı Üniversitesi Siyaset Bilimi programından, ikinci yüksek lisans derecesini Malmö Üniversitesi Uluslararası Göç ve Etnik İlişkiler programından aldı. Uzun yıllar sivil toplum alanında yaptığı çalışmalardan sonra doktora eğitimine Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Doktora Programı'nda devam etmektedir. Akademik ilgi alanları arasında göç ve afet sosyolojisi ve politik ekoloji yer almaktadır.
Nazlıcan Doğan
Lisans Bursiyeri
Nazlıcan Doğan
Lisans Bursiyeri
Lisans eğitimine Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde devam eden Doğan, toplumsal cinsiyet alanında akademik kariyer hedeflemektedir. Proje kapsamında ilgili literatürün taranması ve alanda paylaşılan sosyal medya verilerinin takibi ve derlenmesinden sorumludur.
Dr. Esen Yangın Kiremit
Doktora Sonrası Bursiyer
Dr. Esen Yangın Kiremit
Doktora Sonrası Bursiyer
Doğuş Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden 2014 yılında, Psikoloji Bölümü'nden 2015 yılında çift anadal programı ile tam burslu olarak mezun oldu. Yüksek lisans eğitimine 2014 yılında İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı'nda başladı. "Kadının Özne Olma Sürecine Dair Bir Okuma: Simone De Beauvoir Kadın Doğulmaz Kadın Olunur" başlıklı tezini başarıyla savunarak 2017 yılında mezun oldu. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev aldı ve ulusal/uluslararası projelere toplumsal cinsiyet danışmanlığı verdi. Halen, 2020 yılında başladığı Kadir Has Üniversitesi Kadın Çalışmaları doktora programında deprem ve kadın odaklı çalışmalarına araştırmacı olarak devam etmektedir. Göç, afetler, sivil toplum ve toplumsal cinsiyet başlıca ilgi alanlarıdır
Ebrar Begüm Üstün
Doktora Bursiyeri
Ebrar Begüm Üstün
Doktora Bursiyeri
Lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladı. İlk yüksek lisans derecesini Sabancı Üniversitesi Siyaset Bilimi programından, ikinci yüksek lisans derecesini Malmö Üniversitesi Uluslararası Göç ve Etnik İlişkiler programından aldı. Uzun yıllar sivil toplum alanında yaptığı çalışmalardan sonra doktora eğitimine Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Doktora Programı'nda devam etmektedir. Akademik ilgi alanları arasında göç ve afet sosyolojisi ve politik ekoloji yer almaktadır.
Ece Esmer
Doktora Bursiyeri
Ece Esmer
Doktora Bursiyeri
Lisans eğitimine Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde devam eden Doğan, toplumsal cinsiyet alanında akademik kariyer hedeflemektedir. Proje kapsamında ilgili literatürün taranması ve alanda paylaşılan sosyal medya verilerinin takibi ve derlenmesinden sorumludur.